Hyperhoogbegaafdheid komt niet vaak voor: slechts één op de 270 mensen heeft een IQ boven de 140. Het kan dan ook behoorlijk moeilijk zijn om gelijkgestemden te vinden. Niet alleen voor je kinderen maar ook voor jou als ouder: met wie kun je ervaringen delen zonder dat mensen denken dat je opschept of je aanstelt? Tijdens deze oudergroep gaan we het gesprek aan: waar loop je tegenaan als ouder en wat speelt er bij je kind(eren)? Je kind(eren) is/zijn natuurlijk ook van harte welkom voor het speciaal samengestelde kinderprogramma met hun ontwikkelingsgelijken. 

Ouderprogramma

De oudergroep bestaat uit maximaal twintig ouders van hyperhoogbegaafde (140+) kinderen, met als doel om van elkaar te leren. We hebben geen harde IQ-eis om mee te mogen doen, zolang jij je er prettig bij voelt ben je van harte welkom. Een belangrijk uitgangspunt is vanuit je eigen kracht van betekenis zijn bij de emotionele begeleiding van je kind(eren). Dit doen we door verschillende thema’s aan te kaarten op verschillende manieren:
 • Kenmerken van (hyper)hoogbegaafde kinderen
 • Communicatie
 • Motivatie, enthousiasme en (onder)presteren
 • Discipline & zelfmanagement
 • Intensiteit, perfectionisme en stress
 • Idealisme, (on)gelukkig zijn en depressie
 • Sociale contacten; het belang van peers
 • Andere kinderen in het gezin
 • Waarden, tradities, uniek & onderscheidend zijn
 • De complexiteit van succesvol ouderschap

Natuurlijk is het niet mogelijk om al deze thema’s op één dag te behandelen. Om deze reden hebben we in de ochtend prikkelgevoeligheid (overexcitabilities) als thema, in de middag kiezen we een thema naar aanleiding van jullie voorkeur (die opgegeven kan worden in het inschrijfformulier). De thema’s komen kort theoretisch aan bod, waarna we overgaan naar het delen van ervaringen en leren van en met elkaar.

Het ouderprogramma is gebaseerd op de SMPG (SENG Model Parent Group) methode. Deze ontstond in de jaren tachtig in de Verenigde Staten, sindsdien zijn er duizenden oudergroepen georganiseerd. SENG, Supporting Emotional Needs of the Gifted, heeft als missie om hoogbegaafde families en communities te ondersteunen om hun doelen te behalen; intellectueel, fysiek, sociaal, emotioneel en spiritueel. Dit doen zij door dit ouderprogramma, maar ook door congressen, webinars, onderzoek en peergroepen. Lees hier meer.

Kinderprogramma: hyperhoogbegaafd & ontwikkelingsgelijken

Voor de kinderen is er een eigen programma. Waarin we gezamenlijk een spel doen, waarin we in een miniworkshop iets gaan ontdekken over onszelf en waarin ruimte is voor ‘eigen tijd’. Lekker in een fatboy liggen lezen, met andere kinderen -die jou misschien wel snappen!- samen spelen, of kletsen, of juist lekker niks zeggen en alleen maar samen zijn.
We zijn met twee begeleiders de hele dag bij de groep, zodat er altijd ruimte is om even met een van ons tweeën apart te kletsen of te reageren op alle indrukken. Annelie Neuteboom is de orthopedagoog die het programma samenstelt en als hoofdbegeleider aanwezig is. Het samenwerken en -spelen met ontwikkelingsgelijken is voor veel kinderen een eyeopener en een bijzondere ervaring.

Praktische informatie

Dit programma vindt plaats op 21 mei 2018, van 10-16 uur. De locatie is bij Talentissimo in het centrum van Zeist. De locatie is vlakbij het bos en goed bereikbaar. De kosten zijn €145 per ouderkoppel (of enkele ouder) en €60 per kind. Dit is inclusief:
 • Drankjes
 • Lunch
 • Leermaterialen (behalve eventuele boeken)
 • Tip: deze cursus en activiteiten komen in aanmerking voor vergoeding uit het PGB. Dit is uiteraard situatieafhankelijk. Weet je niet zeker of je kind een IQ van 140+ heeft, maar vermoed je dat? Je bent van harte welkom!
Lianne Keuper

Lianne Keuper

Facilitator

Lianne is SENG-geaccrediteerd oudergroepbegeleider en ECHA-specialist. Ze heeft een eigen onderwijsadviesbureau en begeleidt hoogbegaafde leerlingen. Ze heeft als leerkracht en intern begeleider gewerkt op scholen in Nederland en het buitenland. Lianne woont met man en kinderen in de achterhoek. In haar vrije tijd gaat ze graag op reis, ook houdt ze van sporten, koken en lezen.

Marije Freriksen

Marije Freriksen

Facilitator

Annelie Neuteboom is orthopedagoog en integratief kindertherapeut. Zij werkt vanuit haar eigen praktijk, Sherpa, in Waddinxveen en is gespecialiseerd in onderzoek en begeleiding van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en jongeren. Ook geeft ze trainingen aan kinderen, ouders en collega-hulpverleners. Ze woont samen met Bas in Gouda; hun 2+2 kinderen zijn inmiddels bijna allemaal uitgevlogen, maar komen nog regelmatig aanwaaien en mee-eten.

 

Femke Hovinga

Femke Hovinga

Facilitator

Femke Hovinga is een SENG-geaccrediteerd oudergroepbegeleider. Ze startte het platform voor hyperhoogbegaafdheid, Talentissimo, en werkt verder als educatief consultant. Ze is de Europees vertegenwoordiger voor SENG (Supporting Emotional Needs of the Gifted). Femke woont in Zeist met haar man Pieter. In haar vrije tijd houdt ze zich bezig met varen, gemmologie en lezen.

[wufoo username="talentissimoeurope" formhash="r123zl2g036tk0r" autoresize="true" height="1389" header="show" ssl="true"]